Relatia stapan - caine

Aceasta situatie imi este foarte des intalnita in relatia dintre stapan si companionul ales. In ultima vreme am avut tot mai multe cazuri in care propriul caine si-a muscat stapanul. Nimic mai trist si mai greu de oprit. Totusi trebuie sa nu uitam ca de cele mai multe ori noi suntem cei vinovati pentru aceste situatii. Nu intotdeauna bineinteles. Poate sa fie de vina si partea genetica a cainelui insa si aceea poate fi influentata de cum gestionam noi situatia. In ultima vreme am intalnit tot mai multi caini de talie mica extrem de agresivi cu stapanii lor. Rase precum coker , jack russel , bishon si chiar peckinez. Trebuie sa cititi despre sindromul cainelui mic care este o manifestare de comportament defectuoasa care are la baza lipsa educatiei. Cainii de talie mica pot reprezenta pericole serioase daca nu sunt educati.Motivele declansarii acestor probleme sunt foarte multe. Voi enumera cateva dintre ele.

1. Mersul la frizerul canin

Daca am fi constienti de faptul ca orice caine indiferent de talie trebuie si el sa faca scoala atunci riscul de a aparea o deviere de comportament in timpul aranjarii cainelui la stilist nu s-ar mai pune in discutie. Instructorul canin va pregati psihicul cainelui pentru ca acesta sa fie dispus sa permita stilistului sa ii aranjeze blanita. Cei mai multi nefiind pregatiti se sperie , dau o lupta pana la epuizare cu frizerul pana cand ulterior acesta il aranjeaza cu forta.De aici dam startul unei temeri care ulterior se va manifesta prin agresivitate fata de stapan atunci cand acesta o sa isi doreasca sa isi curete cainele dupa o zi ploioasa sau chiar sa il perieze.

2. Stersul labutelor dupa iesirea de afara

De cele mai multe ori suntem tentati sa stergem labutelele cainilor cand venim cu ei de afara. O facem fara sa ne dam seama intr-un mod nenatural intorcand laba cainelui invers . Practic ii sucim labuța . Evident producem un disconfort serios care se lasa cu un scheunat ,mârait, tenta de muscatura , atentionare prin a simula o muscatura si la urma chiar o muscatura serioasa urmata de o serie de muscaturi pe mainile noastre.

3. Hamul accesoriu de plimbat

Hamul nu este doar un accesoriu pentru plimbarea cainelui. El este conceput pentru a avea o utilitate si anume pentru cainii de sanie sau pentru cei pentru pregatirea de paza Nu pentru companie. Daca folosim hamul pentru plimbarile zilnice cainele va invata sa ne traga in lesa si deci sa ne plimbe el pe noi nu noi pe el. Ceea ce nu face altceva decat sa il invete sa se impuna si sa decida in locul nostru ritmul si directia. Ii va da o atitudine de conducator. Se va exterioriza la aparitia altor caini intalniti pe strada si in momentul in care vom dori sa il oprim e posibil sa se intoarca sa ne muste. Zgarda si lesa sunt esentiale in educatia cainelui iar introducerea acestora trebuie facuta inca din perioada predresajului.

4. Uscarea blanitei dupa baie

Feonul este foarte marcant pentru caine. O masinarie care incinge si care scoate zgomot se aproprie de caine intr-un stil foarte sigur si rapid. Ce poate face un caine care nu are fixata increderea deplina in stapan. Va sari sa muste. Noi vom ceda si vom mai incerca o data. Acesta va riposta din nou si din nou. Asa va invata sa se impuna de cate ori nu ii convine ceva. Si iata cat de usor se inataleaza agresivitatea.